سوغات خوراکی مازندران
مازندران با شیرینیها و خوراکیهای متنوع خود، یکی از بهشتهای سوغاتی ایران به شمار میآید. در اینجا چند نمونه از معروفترین شیرینیهای مازندران را معرفی میکنیم:
کلوچه
کلوچه یکی از شناختهشدهترین سوغاتیهای مازندران است. این نان شیرین از آرد گندم، شکر و روغن تهیه میشود و با اضافه کردن موادی مانند پودر نارگیل، گردو و شکلات، طعمهای مختلفی به آن بخشیده میشود.
کوکی
کوکی نوعی کلوچه است که از نظر ظاهر و روش تهیه با کلوچه تفاوت دارد. کوکیها فاقد مغز هستند اما با چیپسهای شکلاتی تزئین میشوند که به آنها طعمی خاص میبخشد.
آغوزنون
آغوزنون شیرینی خوشمزهای است که در جشنهای مازندرانی جایگاه ویژهای دارد. این شیرینی که به کنجی یا آغوزنون نیز معروف است، بهخصوص در شب یلدا تهیه و سرو میشود. نوع دیگری از این شیرینی به نام پیس گِنده به صورت خام خورده میشود.
آب دندون
آب دندون یا نان برنجی شمالی، شیرینی ترد و خوشمزهای است که در دهان آب میشود. این شیرینی معمولاً در ایام نوروز، عروسیها و بازگشت مسافران از مقاصد زیارتی توسط آملیها تهیه میشود.
پشت زیک
پشت زیک که به سوهان کنجدی نیز شهرت دارد، خوراکی لذیذی است که با کنجد، شکر، گردو، عسل، کره، هل و زعفران تهیه میشود. این شیرینی در زمستان به همراه چای داغ مصرف میشود.
کماج
کماج نوعی نانشیرینی است که در بسیاری از نقاط ایران تهیه میشود. در مازندران، کماج با تخم مرغ، شکر، آرد برنج، زعفران، شیر، وانیل، زردچوبه و گلاب تهیه میشود و معمولاً با چای سرو میشود.
رشته به رشته
مازندرانیها با ترکیب گردو، رشته تهیه شده از آرد برنج، خاک قند، هل و روغن، شیرینی خوشمزهای به نام رشته به رشته درست میکنند. این شیرینی بعد از سرخ شدن با پودر قند و هل یا گردو تزئین میشود.
قماق
قماق شیرینی خاصی است که بدون شکر تهیه میشود و برای پخت آن از شنبلیله، آرد گندم، کره، تخم مرغ، جعفری، شوید، گردو و پیاز استفاده میکنند. این شیرینی به عنوان صبحانه یا میان وعده مصرف میشود و در ماه رمضان نیز به عنوان افطار میل میشود.
هر یک از این شیرینیها نه تنها طعمی لذیذ دارند، بلکه بخشی از فرهنگ و سنتهای مازندران را نیز در خود جای دادهاند. هنگام سفر به مازندران، خرید این سوغاتیهای خوشمزه را فراموش نکنید تا طعمی از این منطقه زیبا را به خانه ببرید.
انواع ترشی
در سفرههای بسیاری از ما ایرانیها، انواع ترشیهای رنگارنگ جایگاه ویژهای دارند. در مازندران میتوانید انواع مرغوب این خوراکی پرطرفدار را تهیه کنید. برخی از ترشیهای معروف این منطقه عبارتند از: بادمجان ترشی، سیر ترشی، هفتبیجار، لیته، ترشی مرکبات و ازگیل.
لواشک و میوههای فرآوری شده
مسافران مازندران معمولاً با نگاهی به بساط آلوچه و لواشک فروشها وسوسه میشوند تا طعم ترش و ملس این محصولات را بچشند. در شهرها و روستاهای مختلف مازندران میتوانید انواع آلوچهها و لواشکها را بیابید و از میان آنها یکی را برای خود یا عزیزانتان انتخاب کنید. از دیگر محصولات خوشمزهای که در این فروشگاهها یافت میشود، میتوان به رب انار یا رب آلوچه اشاره کرد که به عنوان چاشنی غذا استفاده میشوند و طعمی لذیذ به غذاها میدهند.
ماهی و خاویار
اگر به بازارهای محلی مازندران بروید و صبح زود به آنجا سر بزنید، میتوانید ماهیهایی مانند ماهی سفید، قزل آلا، ماهی آزاد یا سالمون، اردک ماهی، ازون برون، سوف و کیلکا را تهیه کنید. ماهی دودی و ماهی شور نیز در این منطقه بسیار پرطرفدار هستند، چرا که به راحتی فاسد نمیشوند و تا مدتها میتوان آنها را مصرف کرد. خاویار که از تخم ماهیان خاویاری تهیه میشود، از گرانترین خوراکیهای جهان است. بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان از دریای خزر به دست میآید و این دریا به عنوان بزرگترین منبع ماهیان خاویاری شناخته میشود.
زیتون
گرچه گیلان به عنوان مرکز تولید زیتون کشور شناخته میشود، اما در مازندران نیز میتوانید انواع زیتون را تهیه کنید. از معروفترین زیتونهای مازندران میتوان به زیتون پرورده و زیتون شور اشاره کرد. روغن زیتون نیز در این استان قابل تهیه است و به دلیل خواص بسیاری که دارد، توسط پزشکان زیادی مصرف آن توصیه میشود.
چای و برنج
شمال ایران به داشتن چای و برنج مرغوب شهرت دارد. عطر و بوی برنج و چای ایرانی چیزی نیست که بتوان به راحتی از آن گذشت. غذاهای ایرانی با برنج شمال طعم دیگری دارند و نوشیدن یک فنجان چای ایرانی خستگی را از تن میزداید. هنگام سفر به مازندران، خرید برنج و چای مرغوب را فراموش نکنید .
سایر خوراکیها
میوههای فصلی و خشکبار
در مازندران، در هر فصلی میوههای خوشمزهای پیدا میکنید. مرکبات این منطقه شهرت خاصی دارند و میتوانید پرتقال و نارنج مرغوبی بیابید. همچنین، میوههای دیگری مانند تمشک، ازگیل، آلوی جنگلی، سیب و انار جنگلی در این خطه از ایران فراوان است. بادام، گردو و فندق مرغوب نیز از دیگر محصولات مازندران هستند که طرفداران بسیاری دارند.
سبزیهای معطر و گیاهان دارویی
مراتع سرسبز و کوهستانهای مازندران بهترین مکان برای چیدن گیاهان و سبزیهای معطر هستند. در بازارها و مغازههای مازندران میتوانید انواع خوراکیهای خوش عطر و بو مانند گل گاوزبان، پونه، نعناع و گل کاسنی را بیابید.
لبنیات محلی
لبنیات محلی مازندران که شامل ماست، شیر و دوغ است، با کیفیت بالایی تولید میشوند و غنی از ویتامینها و مواد معدنی مفید هستند. این محصولات را میتوانید برای مصرف شخصی یا به عنوان سوغات تهیه کنید.
باقلا
باقلاقاتوق یکی از غذاهای محلی معروف مازندران است که بسیاری از مسافران آن را تجربه میکنند. باقلاهای محلی موجود در مغازههای مازندران، اغلب توسط مسافران به عنوان سوغات خریداری میشوند تا بتوانند این غذای خوشمزه را در خانه نیز تهیه کنند.
اناردون
خورشت اناردون یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران است که با استفاده از دانههای انار خشک شده تهیه میشود. این خورشت میتواند طعمی تازه و متفاوت به سفرههای شما بیاورد.
شکر سرخ
شکر سرخ از نیشکرهای سرخ رنگ به دست میآید و برای تقویت اعصاب، قوای جسمانی و کبد بسیار مفید است. خواص بیشمار دیگری نیز دارد که آن را به یکی از محصولات پرطرفدار مازندران تبدیل کرده است.
هنگام سفر به مازندران، حتماً این خوراکیها و محصولات محلی را امتحان کنید و به عنوان سوغات برای عزیزانتان ببرید. این محصولات نه تنها طعمی لذیذ دارند، بلکه بخشی از فرهنگ و سنتهای این منطقه زیبا را به خانههای شما میآورند.